Kevin Strubbe brengt de keukenrebellen algemene etiquette bij

In Keukenrebellen is hij vanaf deze week te zien als vaste begeleider van de tien deelnemers. Hij probeert hen de algemene etiquette aan te leren. Waar hij die geleerd heeft? Op het koninklijk paleis, bij prins Filip!

Je hebt de etiquette op de best mogelijke plaats geleerd: op het paleis.

“Klopt. Ik heb 11 jaar geleden op het ko­ninklijk paleis van Brussel gewerkt als hof­meester van prins Filip. Het is daar dat ik een passie voor etiquette heb ontwikkeld, want in die wereld hanteert men uiteraard nog andere (lees: strengere, red.) regels;’ Wat was dan precies jouw taak bij prins Filip?
“Ik zorgde er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat voor dat al zijn wensen werden ingewilligd: voor het ontbijt, de lunch, het avondeten, de recepties, de zakendiners … Er was een kok in dienst, maar ik bepaalde de menu’s en deed de bediening. Zowel tijdens de officiële als de privé-aangelegenheden. Het was aangenaam werk en ik werd ervoor gevraagd, dus uiteraard heb ik die kans gegrepen;’

Hoe gaat zoiets in zijn werk,  gevraagd worden door het hof?

“Ik was toen nog niet zo lang afgestudeerd aan de hotelschool en was voorzitter van de oud-leerlingenraad. De directeur van een andere hotelschool kende mij en heeft mij aanbevolen aan het hof. Ik werkte op dat moment in het buitenland en werd drie keer overgevlogen naar België voor de solli­citatie: de eerste twee keer sprak ik met een paleismedewerker, pas de derde keer kreeg ik de prins te zien. Dat was om te zien of het ‘klikte’ tussen ons;’

En dat was duidelijk het geval…

“Ja, het klikte, in de mate van het mogelijke natuurlijk. Er blijft altijd een afstand, dat is maar normaal, hij was tenslotte mijn baas. Maar ik heb de prins altijd ervaren als een sympathieke, spontane kerel, die al zijn per­soneel ‘s morgens een hand kwam geven. Ik ben geen royalist en stel mij zeker vragen bij bepaalde zaken aangaande het koningshuis, maar die aanvallen op prins Filip zijn vaak onterecht;’

Als je op het paleis werkt, dan zie je wel eens wat, denk ik dan …

“Ja, inderdaad, maar wat ik daar heb gezien of gehoord, zal ik nooit vertellen. Ik wist wel al vrij snel dat de prins een serieuze relatie had met Mathilde, maar verder zal ik niet uit de biecht klappen. Ik heb trouwens ook in de duurste hotels gewerkt en wat ik daar heb meegemaakt of gezien, zal ik ook nooit onthullen;’

Wat wordt jouw taak in Keukenrebellen?

Ik ben, samen met chef Viki Geunes, de vas­te begeleider van de ‘rebellen’: hij leidt hen op in de keuken, ik in de zaal. We hebben heel leuke dingen met hen gedaan, zoals gaan eten in chique restaurants. Maar nu be­gint stilaan het echte werk, want momenteel lopen ze allemaal stage in bestaande restau­rants. Het is de bedoeling dat ze in drie maanden tijd uit­ groeien tot echte restauranthouders. Gedurende die hele periode zal ik hen mee begeleiden;’

Is etiquette echt nog zo belangrijk egenwoordig?

“Absoluut, veel meer dan vroeger zelfs. Ik begin stilaan te merken dat mensen niet meer weten hoe ze zich moeten gedragen. Dat zie je overal. Staan mensen nog recht op de bus voor een zwangere vrouw? Of voor een schooljongen met een zware boekentas?
En op restaurant: weten mensen nog waar ze best hun servet leggen en waarom? Of hoe ze hun witte-wijnglas moeten vasthouden en waarom? Ik probeer die regeltjes op een speelse manier over te brengen. Zonder dat het te stijf wordt. Tenslotte blijft één van de belangsrijkste regels: genieten!

etiquette Kevin Strubbe