Nationale etiquettecampagne | Kevin Strubbe

“Jeugd staat wel open voor omgangsvormen”

Als iedereen nu eens wat ‘liever’ zou zijn en een aantal omgangsvor­men hun plaats zou geven, dan krijgen verzuring en onverdraagzaamheid veel minder kans. Hoffelijkheid,
respect en beleefdheid zijn fundamenten van een aan­ gename samenleving. Een nationale campagne organi­seren die mensen oproept om een aantal maatschappelijke regeltjes in ere te herstellen. Dat is de be­doeling van Kevin Strubbe (32).

Hij schreef het boekje Etiquette is hip.

,.Ik geloof er ook echt in”, zegt Ke­vin Strubbe. “Als mensen zich aan een aantal afspraken houden, dan wordt het leven zelf en met elkaar veel aangenamer. Veel ouders wil­len hun kinderen waardevol op­voeden en hen omgangsvormen bijbrengen. Kinderen willen dat zelf ook. Als het maar niet betutte­lend gebeurt.”
Opstaan voor oudere mensen in de tram is niet meer vanzelfspre­kend en, volgens het boekje van Kevin Strubbe, het moet ook niet van een kant komen. “De kwieke en valide oudere kan ook opstaan voor de jongere met zijn been in het gips. Maar als een oudere het moeilijk heeft, dan is het niet meer dan gepast om een handje te helpen.

Vorige week was Kevin Strubbe nog op de jongerenzender JIM. “Ik was wat bang van de reacties” zegt hij zelf. ”Maar de jeugd staat echt wel open voor omgangsvormen. Zolang je het maar op een
toffe manier aanbrengt. Vorige zomer gaf ik een kookweek aan jonge tieners. Zij waren ronduit geboeid in de eetetiquette.” Hoffelijkheidstips Een 32-jarige, hippe man die een boekje over etiquette schrijft … “Ik heb een tijd als butler van prins Filip op het koninklijke paleis gewerkt. Daar krijg je de combinatie van etiquette en protocol. Maar daar heb ik geleerd dat het niet
gaat om regeltjes-voor-blauwbloed, ma ar om omgangsvormen die in de maatschappij erg nuttig kunnen zijn. Nu heb ik een restaurant in Ekeren en werk ik als operation manager in het Grand Piaza-hotel. Etiquette heeft mij daarom altijd wel geïnteresseerd.”
Door de reacties op zijn boek heeft Kevin Strubbe nu zowel aan de federale als aan de Vlaamse regering voorgesteld om een campagne te voeren met kleine hoffelijkheidstips.
Een beetje zoals minister van Mobiliteit Kath leen Van Brempt al heeft gedaan met het openbaar vervoer. ”Een schitterende campagne, maar die kan veel breder worden gevoerd”, denkt Kevin Strubbe. Vier ministers hebben al – binnen de door de etiquette voorgeschreven ter · mijn van twee weken – een antwoord gestuurd. Ze zien het allemaal zitten … maar hebben tijd tekort.

nationale etiquette week kevin strubbe