de 10 geboden van het restaurantbezoek: etiquette-expert Kevin Strubbe aan het woord
Zeven vorken, zeven messen, drie lepels en dan nog een glas of vijf. Je zou voor minder In de war geraken bij een gemiddeld etentje uit. Gelukkig bestaan er nog enkele handige regeltjes die je precies vertellen hoe je je het best gedraagt op restaurant. Etiquette- expert Kevin Strubbe, in een vorig leven de butler van Koning Filip, helpt een handje.
- Gij zult u netje kleden: de tijd dat mannen in net pak en das ‘ restaurant verwacht werden, is orbij. Sommige chique restaurants hebben nog een dresscode: als je zeker wil zijn, kijk je beter eens op de website of bel je even. Als je vroeger in enkel een hemd durfde te arriveren, kreeg je zo’n aartslelijke das en een veel te groot jasje aangemeten. Doe er alles aan om dat te ermijden.
- Gij zult de chef volgen: natuurlijk mag je aan de keuken laten weten dat je allergisch bent voor pindanoten. Alleen denken veel restaurantgangers door allerhande programma’s dat ze het beter weten dan de chef. Een kok is erg trots op zijn creaties en smaken. Als dan drie verschillende gerechten begint te combineren, krijg je niet het bord dat hij heeft bedoeld.
- Gij zult uw vingers niet aflekken: sommige gerechten mag je met de handen eten – denk maar aan kreeft of kippenbouten. Als je maar met één hand eet, zorg er dan voor dat je het met je linkerhand doet. Stel dat er iemand langsloopt die je een hand wilt geven, dan besmeur je de deze tenminste niet met jouw eten of speeksel. Maar lik nadien nooit je vingers dat is echt not done. En hoe lekker je het ook vindt, denk er nog nooit aan om je bord met je tong schoon te maken.’
- Gij zult uw mond onder controle houden: boeren, smakken en slurpen zijn uit den boze, dat spreekt voor zich. Maar volgens mij is het ook erg belangrijk het volume van je gesprekken in tomen. Het is niet de bedoeling dat tafel naast je weet dat je gisteren net een nieuw lief hebt binnengehaald.’
- G ij zult uw eten niet fotograferen: Je hoeft echt niét elk stel gamaalkroketten vast te leggen voor het nageslacht. Als een chef zijn eten gefotografeerd wil zien, zal hij wel een gespecialiseerde fotograaf inhuren. Bovendien is een gezellig dinereetje niét het moment om te beginnen twitteren of facebooken.’
- Gij zult uw servet op uw schoot leggen: Ik heb de indruk dat veel mensen niet weten wat ze precies met hun servet moeten doen. Wel, zodra je gaat zitten, neem je die van tafel. Dan weten de obers dat ze een eventuele amuse mogen brengen. Een tip: in plaats van ze gewoon open te gooien en op je schoot te leggen, maak je er een driehoek van. Wedden dat ze dan niet van je benen valt?’
- Gij zult uw mening kenbaar maken: ‘Als je steak bleu op tafel komt, terwijl je hem bien cuit vroeg, doe je er niemand een plezier mee om je bord leeg te eten. Zorg er wel voor dat je een goede reden hebt om het terug te sturen en dat je dan nog niet álles hebt binnengespeeld.
- Gij zult een fooi geven (of toch niet): Laten we eerlijk zijn: het horecapersoneel verdient geen fortuinen. Geef dus zeker een fooi als je tevreden bent over de service. En dan hoef je niet te beginnen goochelen met percenten, geef hoeveel je wilt geven.’
- Gij zult vooraf naar het toilet gaan: Als de nood hoog is, moet je gaan. Toch is het altijd beter om nog even naar het toilet te gaan voor je je aan tafel neervlijt. En als het echt niet anders kan, doe het dan tussen de gangen door. Hetzelfde geldt voor een rookpauze: laat je gezelschap liever niet alleen aan tafel zitten.’
- Gij zult geniiten: ‘Er kan meer dan vroeger, véél meer. De etiquette is flink afgestoft en gelukkig maar. Als je op restaurant gaat, moet je vooral genieten: het gaat om het eten en het gezelschap. Zolang je daarbij je medemensen en jezelf respecteert, zit je goed. Vergeet vooral niet dat de etiquette bestaat om je het leven makkelijker te maken. En dan … smakelijk!’
Twijfel of je klaar bent voor je restaurantbezoek? Doe een van onze quizzen en je weet het zeker!