Een bruiloft? wat zegt de etiquette Kevin Strubbe?

Wat trek ik aan? Hoeveel geld stop ik in dat envelopje? Neem ik bloemen mee? Een uitnodiging voor een bruiloft zou geen reden voor stress mogen zijn. Dankzij etiquettespecialist Kevin Strubbe wordt ze dat ook nooit meer!

Een belangrijke horde op weg naar een bruiloft is uw kleerkast: wat trekt u aan?

Meestal staat op een uitnodiging aangeduid wat het bruidspaar vestimentair van u verlangt. Alleen … wie raakt er wijs uit aanduidingen als dressy casual, black tie optional of- trendy en nog erger
– wfth a pimp of (gevolgd door pink,white, red … ) Help, Kevin Strubbe

“Als er geen dresscode vermeld wordt, ga er dan van uit dat u iets netjes aantrekt, geen jeans of sportschoenen. Voor de dames: geen blote navels. En uiteraard geen opvallend wit, waarmee u in het vaarwater van de bruid terecht zou kunnen komen.”

“De meest formele kleding is de white tie of cravate blanche.

Dat betekent: de heren in rokkostuum met gesteven wit hemd en lakschoenen, de dames in een feestelijke avondjurk met diepe halsuitsnijding en lange handschoenen. Op uw armbanden na, horen juwelen onder de handschoenen.”

“Meer gebruikelijk is de black tie of cravate noire:

ook formeel, maar met de heren in smoking en strik. Een goede raad: een geknoopte strik is ontzettend mooi, maar als u hem niet zelf kunt knopen, kiest u beter voor een voorgeknoopt exemplaar. De dames hullen zich in een feestelijke lange (avond-) of korte (cocktail) jurk, met halflange handschoenen. Een pantalon kan enkel als het een erg feestelijk exemplaar Is, zeker geen mantelpakjes of andere kleding die veeleer bij een chique vergadering passen. Tenzij black tie optional of black tie invited vermeld wordt, dan kan de smoking indien u dat wenst vervangen worden door een donker pak met strik en kunnen dames eventueel een mantelpakje of losse kledingstukken in één kleur aan. Soms leest u ook creative black tie. Dan kunt u gerust een fantasietje toevoegen aan uw formele outfit. Bijvoorbeeld een zwart hemd onder uw smoking, of een speciale strik.”

“Als er avondkleding, avondtoilet of tenue de soirée

op de uitnodiging staat, trekken de heren een smoking of donker pak aan, de dames een korte of lange avondjurk of eventueel een mantelpak in één kleur. Een variant is cocktailkleding: de heren in donker pak en de dames in korte jurk.”

·Stadskleding of tenue de ville

is zoiets als nette kleding voor overdag: dames een mantelpakje – eventueel met broek – of een geklede jurk, heren in een donker(blauw) of grijs pak, zwarte schoenen en zwarte sokken.·

“Nog minder formeel is dressy casual.

Dan kunt u geklede dagelijkse kleding aan. Jeans en korte broek zijn uitgesloten, maar een klassieke broek met een leuk jasje kan wel. Voor vrouwen
kan een rok, maar niet boven de knie. En zeker geen blote navel. Ten slotte is er nog casual: dan kan ook een nette jeans, met een hemdje erop. Maar géén sportschoenen, die zijn altijd uit den boze.”

Maar wat als er zoiets als with a pimp of pink of – erger nog: gothic/victorian – staat?

“Tja, dan informeert u beter even bij het bruidspaar wat precies de bedoeling is. Meestal gaat het enkel om een discreet accent, ik neem aan dat het niet de bedoeling kan zijn van een huwelijk een soort carnavalfeestje te maken.”

En wat als nonkel Jos ziçh niet goed voelt in die opgelegde dresscode?

Als hij zich beter voelt in een jeans? • Als nonkel het niet kan opbrengen om voor die speciale dag voor zijn nichtje of neef eens iets anders aan te trekken, dan zit hij niet echt veel met hen in, niet? Dan moet hij maar thuisblijven. Bekijk het eens van een andere kant: wie zich mooi uitdost voor een feest, heeft daar ook plezier aan. U gaat vanzelf meer rechtop lopen, en raakt bij de  voorbereidingal in stemming.”

Het is hun feest!

“Dat u zich naar de wensen van het bruidspaar schikt, is een vorm van respect. Het is hun feest en het zijn hun huweli jksfoto’s waarvan ze willen dat die er feestelijk uitzien. En
zij moeten in het middelpunt van alle belangstelling staan, niet iemand die opvalt omdat hij een jeans heeft aangetrokken. Dat geldt ook omgekeerd: het mag niet de bedoeling zijn
bruid of bruidegom te overtroeven.

Zij horen te stralen. Dus – ook als u deel u itmaakt van de suite – geen hoed die de aandacht afleidt van een meer bescheiden hoofdtooi van de bruid, of geen opvallende witte
smoking die de bruidegom met zijn zwarte maar saai doet ogen!”

Moet ik mijn zoon van veertien speciaal voor een huwelijksreceptie van een uurtje in een pak gaan steken dat hij nadien nooit meer aantr1ekt en waar hij in record tijd weer uitgroeit? “Voor zoiets zal een nette broek met een hemdje of trui en keurige schoenen volstaan.  Gaat het om een avondfeest, dan kunt u een pak of smoking huren.”

Neem ik bloemen mee naar een huwelijksreceptie?

“Als u per se bloemen wilt sturen, dan stuurt u die op de dag zelf of een paar dagen voordien naar het huis van de bruid.
Als het paar op huwelijksreis vertrekt, kiest u trouwens beter voor een plant. Ze naar de receptie meebrengen is hoc dan ook geen goed idee. Een cadeautje, dan? “Goed, maar hang er een kaartje
met uw naam aan. Omwille van het oponthoud kan het bruidspaar het geschenk niet meteen openmaken, en achteraf willen ze vast graag weten wal ze van wie gekregen hebben.”

De tegenwoordig zo populaire envelop?

“Goed idee, maar stop er een kaartje bij. En vooral: geef nooit een lege envelop! Dat komt blijkbaar hoe langer hoe meer voor, jammer genoeg.
Uiteindelijk zijn dat allemaal mensen die uitgenodigd worden omdat het bruidspaar of hun ouders hen er graag bij willen hebben, dus dat is heel pijnlijk.”

Hoevccl geld moet er dan in dat envelopje?

“Mensen hebben daar vaak ingewikkelde theorieën over of tarieven voor. Zoals de wijd verbreide regel dat u een bedrag moet geven dat de kosten dekt die het bruidspaar voor u heeft gemaakt. Dat is natuurlijk onzin. Geef vanuit uw hart. Dat zal vanzelfsprekend meer zijn als het gaat om iemand die veel voor u betekent dan voor een verre vriend.”

Wanneer mogen we beginnen te eten wanneer we met een uitgebreid gezelschap aan tafel gaan?

“Aan een lange tafel, wals vroeger gebruikelijk was, kunt u beginnen met te eten als
uw rechter- én linkerbuur bediend zijn. Zit u, zoals nu vaker voorkomt, met tien a twaalf mensen aan een ronde tafel, dan wacht u tot iedereen bediend is. Nog een tip: het broodje links van u is uw broodje … ”

“Belangrijk: zet uw gsm op stil of schakel de trilfunctie in als u een receptie of avondfeest bezoekt, en zonder u af als u echt niet anders kunt dan te bellen of te sms’en.

Houd het kort en vooral uitzonderlijk. Tenzij u dokter bent en wachtdienst hebt of de babysitter belt, kunt u beter afzien van telefoongesprekken.”

etiquette op een bruiloft Kevin Strubbe