Etiquette, een wapen in de strijd tegen de verzuring

Kevin Strubbe, die ooit de persoonlijke maître d’hötel van prins Filip was, schreef het boek Etiquette is hip. ”

Ik kan me ergeren aan het feit dat mensen geen respect voor elkaar tonen,” vertelt hij. “Het is jammer dat sommigen de basisregels niet kennen.

Goede omgangsvormen zijn meer dan ooit nodig om de samenleving leefbaar te houden.”

Deze week start Vitaya met een programma over etiquette voor beginners.

Bied je je onenightstand een ontbijt aan the day after? Hoe reageer Je wanneer je een spuuglelijk geschenk krijgt? Hoe eet je artisjokken? Mag je als niet-gehandicapte een m1ndervalidentoilet
gebruiken? Of het nu over nettiquette (goede manieren op het internet) gaat of het gebruik van de gsm: iedereen heeft met etiquette te maken. “Het is niet iets alleen voor de adel of oudere mensen,” vertelt Kevin Strubbe. “Dat wou ik in Etiquette is hip op een toffe, vlotte manier doorgeven aan jongvolwassenen. Zeker die doelgroep walgt van regeltjes en wetten, maar ik heb het boek al voorgesteld op de Jongerenzenders en de reacties waren erg enthousiast. Ook volwassenen begrijpen dat we behoefte hebben aan hoffelijkheid. Net als 1n het verkeer op de weg heb Je m het verkeer tussen mensen nood aan regeltjes, anders bots Je De meeste van die regeltJes kennen we wel en die zijn heel evident. Zo vindt men het logisch dat je een vrouw niet als
eerste de trap laat oplopen.”

Een hoofdstuk over tafelmanieren is onvermijdelijk in een etiquetteboek.

Kevin Strubbe: “Ja, maar ik zie dat meer als een leidraad om comfortabeler in het leven te staan. Als je weet waar je je servet moet leggen of hoe je je glas moet vasthouden, moet je daarover al niet
meer piekeren wanneer je voor het eerst gaat eten met de ouders van je nieuwe vriend of vriendin. Je kan je dan concentreren op een aangenaam tafelgesprek of het ontwijken van alle lastige vragen die je aanstaande schoonpapa in petto heeft. (lacht) Als je weet hoe dat menselijke verkeer verloopt, sta je veel sterker in je schoenen wanneer je bijvoorbeeld moet gaan solliciteren of uitgenodigd wordt op een receptie van je werk.”

Is etiquette onderhevig aan trends?

Kevin Strubbe: “Het evolueert constant, zoveel is duidelijk. Dat kan door de wet komen, die rokers vandaag bijvoorbeeld in een heel andere situatie
plaatst dan vijf jaar geleden. De maatschappij evolueert eveneens, net als de technologie. Nieuwe communicatievormen zoals het internet en de gsm hebben een heel belangrijke invloed op onze
maatschappij. Ook bij het sturen van sms’jes, het mailen, het chatten of het daten via het internet bestaan er hoffelijkheidsregels.”
Door je werk in de horeca en het hotelwezen ben je ondertussen een ervaringsdeskundige wat etiquette betreft. Kevin Strubbe: “Ik heb in elk geval jarenlang mensen kunnen observeren. Soms krijg ik gezinnetjes over de vloer: papa zit de krant te lezen aan taf el, mama is aan het bellen en de kinderen spelen op hun draagbare spelcomputer. Ik vraag me dan toch af of je geen beter moment kan uitkiezen om te gaan eten. Ik kan me ergeren aan het feit dat mensen geen respect voor elkaar tonen. Hoe je iemand een hand geeft, hoe je die persoon tijdens een gesprek in de ogen kijkt en laat zien dat je je wereld kent: dat 1s belangrijk. Daarom is het ook zo jammer dat sommigen die basisregels niet kennen.”

Vakantie-etiquette

  • Een zonnebril hou je nooit op t1jdens een gesprek, enkel als je iets te verbergen hebt. Zoals bloeddoorlopen ogen na een stevig nachtJe stappen of t1Jdens een huilbui op een begrafenis. Als Je ergens binnengaat, zet je je zonnebril af.
  • Wees discreet op het strand Je kan monokini zonnen, maar Je holt niet met blote borsten achter de 1jsverkoper voor een gezellige babbel. Je gaat ook niet zonder bovenstukje meedoen aan een partijtje beachvolley.
  • Loop niet te dicht langs de handdoeken van anderen Zo voorkom je dat je ze vuilmaakt met zand en waterspetters. Let ook op de windrichtmg wanneer je je handdoek uitklopt!
  • Pas in het vliegtuig niet voortdurend de stand van je zetel aan. Je achterbuur kan net een kop koffie of een laptop op zijn klaptafel hebben staan. Neem ook niet de armleuning van j ebuur in beslag: elke passagier heeft recht op één armleuning.

Tafelmanieren

  • Wacht tot iedereen zit voordat Je aan de maalt11d begint. Als er vooraf wordt gebeden, doe dan oprecht mee of respecteer op z’n minst het
    gebedsmoment. Wacht met opstaan van de tafel tot iedereen gedaan heeft met eten.
  • Leer kinderen van kindsbeen om te eten met mes en vork. Alleen een lepel is voor de allerkleinsten. Houd mes en vork zelf vast zoals het hoort en leg het bestek na afloop op het bord zoals het moet.
  • Wijnglazen of andere glazen met een steel pak Je altijd vast aan de bovenkant van de steel, niet aan het glas. Zo vermijd je vetvlekken op het glas en warm je ook de inhoud (witte wijn of champagne) niet op.
  • Als je gevraagd wordt de wijn voor te proeven, ga dan niet met eindeloos en met veel show draaien, ruiken, kijken en proeven van de wijn. .. Wie veel van wijn kent, ruikt immers bij het eerste contact met de wijn al of deze goed of slecht is.
kevin strubbe etiquette is hip