Goede manieren komen altijd van pas | Kevin Strubbe

“Heb ik me goed gedragen?”, vraag ik na het interview aan Kevin Strubbe. Kevin was ooit de persoonlijke ober van prins Filip en heeft net een boek geschreven met de titel ‘Etiquette is hip’. “Het ging prima”, zegt hij. “Maar je gsm op tafel leggen, doe je eigenlijk niet. Als je om de haverklap aan het telefoneren was geweest, had ik me toch afgevraagd of je wel voor mij kwam.” Betrapt. Gelukkig vindt ook Kevin dat je etiquette met een korreltje zout moet nemen. Maar goede manieren komen altijd van pas, ook op de werkvloer.

Kevin Strubbe vertelt in dit gesprek honderduit over etiquette op de werkvloer en het belang ervan!

Privacy

Ook op kantoor is etiquette belangrijk. Per slot van rekening breng je ongeveer negen uur per dag door met je collegas. Duidelijke afspraken zijn dus onmisbaar. Je overste kijkt niet alleen naar wat je presteerd maar ook naar hoe je dat klaarspeelt, hoe je omgaat met oversten, collega’s en klanten is dus minstens zo be­langrijk. Regel nummer één: wees een aangenname collega. Dat je vriendelijk bent tegen je collega’s betekent niet dat je de beste vrienden moet worden. Dring je dus niet op en respectter elkaars privacy. een populaire bron van ergernis op kantoor is de vergadercultuur. Vergadering slorpen veel tijd op maar blijven wel een belangrijke vorm van communicatie. Denkr eraan dat niet alleen jij het druk hebt. Ook je collega’s hebben ongetwijfeld nog een berg werk liggen. Zorg ervoor datje niet zomaar vergadert om te vergaderen en beried alles goed voor.

Angstzweet

E-mail, sms, chat … Het digitale geweld is het grote gevaar voor de elementaire beleefdheid op de werkvloer. E-mails nemen her meestal niet te nauw met leestekens en spellingsregels. De jongste trend, waar Kevin Strubbe zich steeds meer aan ergert, is het wegvallen van de persoonlijke aanspreking. “Toen we nog brieven schreven. begonnen we die coch ook steeds met mevrouw of meneer. Als je een e-mail stuurt naar een naaste collega, volstaat het al om zijn voornaam te vermelden als een teken van respect. Geef je collega niet het gevoel datje er snel vanaf wil zijn. Gebruik volzinnen en ver­mijd afkortingen.” Kantoorettiquette gaat vaak om details, maar de in­druk die jij ermee maakt, zorgt wel voor een wereld van verschil “De plautscn bij uitstek waar jouw hou­ding je kan maken of kraken. zijn za­kelijke drinks of recepties. Bij veel werknemers breekt het angstzweet uit bjj dergelijke gelegenheden. Her helpt je al een heel stuk als je de kunst verstaat iemand aan te spre­ken, een gesprek gaande te houden of het ongemerkt af te breken als je uitgepraat bent.

 

kevin-strubbe-over-goede-manieren-op-het-werk