Onze survivalgids om deze zomer te overleven in een vreemde cultuur: De grote etiquettequiz

‘Jawel, jawel, in Marokko moet je afbieden! Die mensen willen dat zo!’ ‘Als je in India een koe ziet op straat, dan moet je die kussen!’. ‘4En smijt in Costa Rica nooit zout over je schouder, alsof je ongeluk wil bezweren, want dan gebeuren er nare dingen!’.

Onzin, bijgeloof, of fundamentele regels van de omgangsvormen?  Een beetje van beide allicht. De bovenstaande voorbeeldjes zijn volledig uit de lucht gegrepen, maar dat betekent niet dat het niet zou kunnen.

Duim in de lucht, overal ok?

Toch is het belangrijk om te weten waar je je moet aan houden. We leven wel in een globale wereld, waar alles en iedereen bereikbaar is, maar dat betekent niet dat je je als een hork moet gedragen. In vaktermen heet dat interculturele communicatie. Een duim opsteken bijvoorbeeld, je zou er versteld van staan hoeveel verschillende betekenissen dat wel heeft, van Noord tot Zuid. En heus niet allemaal positief!

Wie denkt dat hij er met wat gezond verstand alleen komt, is er aan voor de moeite. In sommige landen is het onbeleefd om je voeten te laten zien, in andere landen vervloeken ze je als je niet meedrinkt of toast. Russen en Japanners zijn ongeveer elkaars tegenpool als het aankomt op oprechtheid en het ontzien van elkaars gevoelens.

Hoe goed ken je de wereld?

Hoe kun je dat allemaal te weten komen, nu de vakanties er aan komen? De meest verstandige weg is natuurlijk om je in te lezen in de culturele verschillen.

De geestige manier vind je bij ons. Doe eens mee aan onze grote etiquettequiz en kijk hoe het gesteld is met jouw kennis van vreemde gebruiken en gewoontes. Surf naar https://hospitality-creators.be/etiquette/quiz/

Je kan natuurlijk ook het boek van Kevin Strubbe over etiquette in het buitenland gratis downloaden. Klik hier om er naartoe te gaan.

Meer weten over onze voordrachten en etiquettetraingen? Klik hier om de pagina te bekijken.

quiz etiquette